Patricia lacht in de camera

Patricia van Bakkum

Mijn yogapad is zo’n 5 jaar geleden begonnen, ik had nogal het een en ander te verwerken uit het verleden, was mijzelf een beetje kwijt, wist niet wat IK nu precies wilde. Ik begon met een thuis practice via youtube, instagram, online video’s enz. Er ging een wereld voor mij open! Ik werd rustiger in mijn hoofd, m’n lichaam werd sterker, maar ik miste nog iets, ik besefte dat ik mij meer wilde gaan verdiepen in de filosofie. Toen ben ik met de Raja Yoga Opleiding begonnen. Deze opleiding heeft heel helend en therapeutisch gewerkt (en dat doet het nog steeds). Door de balans tussen lichaam en geest heb ik mijzelf terug kunnen vinden en kunnen achter halen wie ik nu echt ben, het is nog steeds in ontwikkeling. Het heeft mij leren luisteren naar mijn lichaam, waardoor ik weet wat mijn grenzen zijn.

Voor mij is Yoga een inspiratiebron die ik voor de rest van mijn leven zal gebruiken en dit wil ik graag vanuit mijn eigen kracht en basis delen met anderen.

Met het doorgeven van de yogafilosofie wil ik graag anderen inspireren om te leren luisteren naar hun lichaam (intuïtie). Het is een pad die je de rest van je leven zal bewandelen. Ik zie mijzelf als een instrument om de yoga vanuit mijn hart en ziel door te geven.

Chareita als docent in Almere bij GAIA

Chareita Smit

Mijn naam is Chareita Smit-Gajadhar. In mijn jeugd ben ik in aanraking gekomen met Bhakti Yoga en later met Hatha Yoga. Vanuit deze achtergrond en mijn eigen interesse heb ik, na mijn dansstudie-tijd in India, terug in Nederland,van 2002-2006 mijn diploma Hatha Yoga Docent gehaald bij de Yoga Academie Nederland (YAN). In 2007 volgde de docentenopleiding Kinderyoga bij Jip en Jan van Helen Purperhart. Mijn honger naar meer kennis over yoga, naar verdere verdieping, en ook de workshops die ik volgde brachten mij naar de Himalaya Yoga Meditatie Traditie, de klassieke Raja Yoga, vanuit Rishikesh, India. In de Himalaya Yoga Meditatie Traditie zijn vele van mijn vragen die ik nog had beantwoord. Waar de verschillende filosofische elementen voorheen als ‘los zand’ waren, vond ik nu de samenhang. De integratie van lichaam en geest, het effect van de adem op ons functioneren, de eigen spirituele zoektocht, de meditatie en de onmetelijke liefde van de Leraren maken deze Traditie voor mij tot een warme en menselijke Traditie. Mijn kennis is slechts een druppel in de oceaan, maar dat beetje dat ik weet deel ik graag met een ieder zodat de adem kan stromen, het hart kan stralen en de geest tot rust kan komen. Naast mijn part-time werk bij Reed-Elsevier geef ik les in Indiase tempeldans (Odissi). Ik ben getrouwd met Ramon en moeder van Anuradha, onze dochter.

Valeria Taikalo

My name is Valeria, I’m from Kyiv, Ukraine, and my life is divided into two parts – before and after Yoga came into my life. My regular practice began six years ago with Hatha yoga, that triggered something in my mind and started the changes in me. When I moved to Netherlands, which happened in November 2015, I get acquitted with Ashtanga yoga, that captured my heart from the very first class, and Aerial yoga, that turned my world upside down in all the meanings!

Yoga for me is a lifestyle: not only what I do on the mat or with the hammock, but it is about to find the balance in everyday hectic routine, to discover the new horizons within myself and outer world, to connect with people, to love, to communicate and share the joy of practice. I see Yoga as Unlimited – there are always ways, variations, possibilities of practice – from calming Yin poses, balancing Hatha postures, through energizing Vinyasa flows, in a deep connection with the breath – to find and maintain the inner peace.

As a yoga teacher I pay attention to details, I like to modify and adjust the postures to help people to get maximum benefits from the asanas. I love to encourage others to dare, to develop the self-trust. There are no Have-tos in my classes, but Feel-your-body, Listen-to-your-sensations and Try-to-do.

I get my inspiration from people: from those, who are coming to my classes, and from those, who guide me – my teachers. I’m extremely grateful to both for so many!

Liesbeth in Almere

Liesbeth Severins

Even voorstellen: Mijn naam is Liesbeth Severins. Dertig jaar geleden begon ik met yoga en meditatie. Na een hectische tijd in het voortgezet onderwijs besloot ik enkele jaren geleden om yoga professioneel te beoefenen en het voortgezet onderwijs achter mij te laten. Ik volgde een Yin Yoga docentenopleiding en een Raja yoga docentenopleiding en geef nu enkele lessen per week Yin yoga, Yin Yang yoga en Raja yoga. Ik ben nog iedere dag dankbaar voor deze verandering in mijn leven. Yoga geeft mij kracht, souplesse en een extra dimensie in mijn leven. Ik hoop dat aan velen te kunnen doorgeven.

Yoga docent die lacht

Wietske Visser

Mijn naam is Wietske. Yoga kwam in mijn leven toen mijn eigen leven alleen maar bestond uit zorgen. Ik was mijzelf helemaal kwijt geraakt in de zorg voor anderen. Omdat het psychisch en fysiek echt achteruitging met mij besloot ik om daar iets aan te gaan doen. Ik dacht aan yoga want dat is toch zo goed voor je en daar word je zo rustig van. Maar ik dacht ook aan geitenwollen sokken en zweverig gedoe. Omdat ik vrij streng voor mijzelf was moest het dan wel fysiek het uitdagendste zijn en besloot ik mijn eerst hot yoga les te volgen. Dit was wel wat ik zocht. Niet zweverig, heel erg heet en een body work out. Gek genoeg ondanks dat er totaal geen aandacht was voor meditatie of yogafilososfie begon ik na een aantal lessen te veranderen. Ik ging uit mijzelf minder drinken, stopte met roken en begon mij fitter te voelen. Wat er in mij begon te veranderen vond ik zo interessant dat ik daar eigenlijk alles over wilde weten. Ik besloot na een jaar een yoga opleiding te gaan volgen en al snel had ik mijn eigen yoga klasje en uiteindelijk kwam ik bij GAIA terecht. De hot yoga werd ingeruild voor ashtanga, vinyasa en yin yoga. Yoga wijst mij iedere dag op lief zijn voor jezelf, accepteren wat er is en geeft mij de spiegel die ik nodig heb om alle uitdagingen die ik krijg aan te kunnen. In mijn lessen richt ik mij voornamelijk op de fysieke houdingen omdat ik er van overtuigd ben dat het bewustzijn dan vanzelf komt op de tijd wanneer jij daar aan toe bent. Mijn lessen zijn energiek, fysiek uitdagend en maken je bewust van je ware zelf, je lichaam en de grenzen daarvan. Ik hoop in mijn lessen dat ik een deur voor jou kan openen waarin je jezelf kan ontdekken. Ik hoop je een keer te zien!