Yogi in houding tijdens een les

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga betekent letterlijk ‘De acht ledematen yoga’. Ashtanga Yoga is een traditionele yogavorm en levensstijl net als Raja Yoga. Het draait hierbij om zuivering die is opgebouwd uit acht spirituele zuiveringen. In Ashtanga Yoga wordt een vaste serie fysieke oefeningen (asana’s) beoefend in drie levels. De oefening bestaat steeds uit Vinyasa (beweging en ademtechniek), Bandha (energieslot) en Dristhi (aandachtspunt). Een gelijkmatige inademing en uitademing brengt eenheid. Wanneer beweging en adem samensmelten, de energie het lichaam moeiteloos draagt en de focus naar binnen is gericht…wordt Tristhana bereikt. De adem is de sleutel tot het energetische lichaam in Ashtanga Yoga. Kortom: Ashtanga Yoga is een intensieve yoga vorm die ondersteunt bij het verbeteren uithoudingsvermogen en verbeteren kracht.

Ashtanga Level 1: Beginner

Om de Ashtanga lessen te volgen dien je eerste een aantal beginner lessen te volgen voordat je door mag naar het volgende level. De docent leert jou de basis van Ashtanga zodat je beter met het volgende level kan meekomen.

Ashtanga Level 2:

In level 2 beoefenen we de halve serie. Dit level is intensiever en bevat meer houdingen. Deze les duurt anderhalf uur. Er worden meer zonnegroeten gedaan en het aantal vinyasa’s wordt uitgebreid. Ook wordt een begin gemaakt met de hoofdstand. De houdingen, die nog niet aan bod zijn gekomen in level 1 worden stap voor stap uitgelegd, de overige houdingen leer je jezelf steeds meer eigen maken.

Ashtanga level 3:

In level 3 wordt de halve serie uitgebreid met een keuze uit de laatste 14 houdingen. Ook deze les duurt anderhalf uur. Na een aantal weken zijn alle houdingen uit de eerste serie aan bod gekomen. In level 3 ben je inmiddels bekend met de asana’s en kun je de asthanga flow steeds beter ervaren. Ook wordt steeds minder uitgelegd, waardoor je aandacht meer naar binnen gericht is en je gefocust bent op de ademhaling.

Mysore Primary serie

De Mysore Stijl is een lesmethode die zich onderscheidt van alle andere lesmethodes in de yoga. De student wordt geleerd om zelfstandig een serie houdingen te beoefenen. Het aanleren gebeurt één op één. Individuele begeleiding én beoefening. Een soort privéles met meerdere beoefenaars in de zaal.  De focus is dan ook intern en niet naar een leraar gericht die voor de klas staat. De student begint met stap 1: de ademtechniek en de zonnegroeten. Pas als die onder controle zijn, geeft de leraar de eerste staande houdingen. Stap voor stap, adem voor adem, wordt er heel langzaam opgebouwd, tot de volledige primary serie.

Werkzaamheden van Ashtanga Yoga

  • Verbeteren uithoudingsvermogen
  • Verbeteren kracht
  • Vergroten van de dynamiek
  • Genereert meer energie
  • Krachtopbouw
  • Focus en gerichte aandacht
  • Betere doorbloeding van lichaam en hersenen
  • Brengt rust en ontspanning
  • Zelfinzicht en bewustwording
  • Emotionele stabiliteit en welzijn

Dit zal sluiten in 0 seconden