Introductie GAIA Opleidingen Raja Yoga

GAIA House of Yoga doceert de klassieke Raja Yoga om mensen te begeleiden op het pad van Zelfbewustzijn en Zelfrealisatie. We volgen hierin het 8-voudig Pad van Patanjali. Raja betekent Koning en de Raja Yoga is dan ook de Koninklijke yoga waar alle andere yogavormen uit voortvloeien.

De opleiding is bedoeld voor yoga beoefenaars die docent willen worden, al yogadocent zijn en meer fundament zoeken of mensen die ervoor kiezen om hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling te ondersteunen.  In de Raja Yoga wordt Hatha Yoga toegepast voor het fysieke gedeelte om steeds dieper in concentratie en meditatie te komen. Raja Yoga begint waar Hatha yoga eindigt.

GAIA biedt met deze opleiding een beproefde yoga onderwijsmethode die internationale erkenning geniet. Alle GAIA docenten beschikken over ruime ervaring, lesbevoegdheid, vakbekwaamheid en volgen jaarlijks specialisaties en bijscholingen.

Starten met de opleiding Raja Yoga

Het basisjaar en de driejarige docentopleiding starten ieder jaar in september en vormen leergangen van gemiddeld een jaar (10 maanden, 150 uur). Je kunt deelnemen met en zonder ervaring. Er gaat echter wel een intake gesprek aan vooraf om elkaar te leren kennen en af te stemmen waar je bent in jouw ontwikkeling. We zullen jou adviseren om het basisjaar te volgen of, als je al ervaring hebt, in te stromen in Docenten 1, 2 of 3.  Dit intake gesprek is ook de gelegenheid om je definitief in te schrijven.

Dit geldt voor het Basisjaar, Docenten 1,2,3, en eventueel toekomstige Meester en Grootmeester opleidingen.

Wekelijkse lessen

Wanneer je je inschrijft voor de opleiding kun je direct beginnen met het volgen van yogalessen, ook al is het opleidingsjaar nog niet begonnen.

Per september volg je wekelijks op een vaste dag de opleiding (3 uur) en kun je ieder moment andere yogalessen volgen voor de continuïteit en ervaring op gebied van asanas, pranayama en meditatie. Samen met de docent werk je in jouw eigen tempo naar het erkende diploma toe.

Studiebegeleiding

Gedurende iedere leergang van de opleiding ontvang je met regelmaat studie- en werkopdrachten. Er wordt je gevraagd bepaalde lesstof door te nemen en je te verdiepen in de filosofie. Dit noemen wij Zelfstudie en staat ook wel voor studie van het Zelf.

Deze werkopdrachten worden zowel in de les als per e-mail gecommuniceerd. Zo kun je in direct contact blijven met jouw docent. Hij/zij kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips en aanwijzingen en bespreekt dit uitgebreid in de les. Tevens word je gevolgd in jouw ontwikkeling door het schrijven van een aantal persoonlijke verslagen.

GAIA biedt hiermee een optimale begeleiding aan elke yogastudent. Alle GAIA opleidingsdocenten zijn bevoegd in de Raja Yoga en hebben ruime praktijkervaring.

Instromen of time-out nemen

Bij GAIA House of yoga kan iedereen in z’n eigen tempo studeren. Wanneer je elders het basisjaar hebt gevolgd, of uit het intakegesprek blijkt dat je al geruime ervaring hebt met de yogafilosofie en yoga, dan kun je instromen in een leergang naar keuze.

Mocht je een jaar naar het buitenland willen, sabbatical of een periode geen tijd hebben voor je studie, dan vormt dat ook geen dilemma. Je pakt de opleiding gewoon weer op waar je gebleven bent. Dit alles uiteraard wel in goed overleg met de docenten.

Intervisie momenten

Alle GAIA House of yoga studenten kunnen in contact komen met studiegenoten die dezelfde cursus of opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en afspreken voor praktijklessen of overige modules. Dat maakt het studeren bij GAIA House of Yoga bijzonder aangenaam en leuk.

Goed te combineren met baan of hobby

Alle opleidingen zijn uitstekend te combineren met een baan of hobby. Bij sommige werkgevers kun je de opleiding zelfs als studiekosten indienen, aangezien dit gezien wordt als een investering in jouw fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Oefentoetsen, eindtoets en Scriptie

Gedurende iedere leergang (opleidingsjaar) worden er oefentoetsen gehouden om je te testen op jouw kennis van dat moment. Dat betreft verschillende onderdelen van het 8-voudig pad van Patanjali. Kennis van de fysieke oefeningen (asanas), de adembeheersing (pranayama ofwel vitale levensenergie), het lesgeven (didactiek in docenten 1), de theorie en achtergronden van yoga. Iedere les neem je een schrijfblok mee om aantekeningen in te maken en jouw ervaringen te beschrijven. Aan het einde van het jaar, lees je dan jouw eigen ontwikkeling in bewustzijn nog eens terug. Deze aantekeningen vormen ook een mooie summary voor je eindscriptie.

Ieder leergang wordt afgesloten met een eindtoets en in Docenten 3 met het schrijven van een scriptie over een bepaald onderwerp uit de yoga. Deze is altijd deels ervaringsgericht en deels theoretisch over de wijsbegeerte.

Certificering & Kwaliteitswaarborg

GAIA House of yoga waarborgt haar kwaliteit. We zijn als Yogaschool erkend en gecertificeerd door de Internationale Yoga Federatie (IYF) en Samenwerkende Yogadocenten Nederland (SYN). Datzelfde geldt voor onze docenten van de opleiding.

Dit zijn brancheverenigingen die de belangen van jou als afgestudeerd yogadocent behartigd.  Hierdoor ben je verzekerd van een erkend diploma wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond.

De Yoga Aliance en VYN (Vereniging Yoga Nederland) zijn brancheverenigingen waar GAIA een aanvraag bij heeft ingediend voor certificering.  Deze aanvragen zijn in behandeling. Dat betekent op termijn een aanvulling op GAIA als erkend leerbedrijf.

De ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie binnen de maatschappij.

CRKBO is het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs. GAIA is een CRKBO Geregistreerde Instelling

Met ‘beroepsonderwijs’ wordt doorgaans onderwijs bedoeld dat mensen opleidt voor een specifiek vak of beroep. Onderwijs en cursussen om in je vakgebied en werkkring te functioneren kunnen hier ook onder vallen. Dit heeft te maken met de BTW berekening.

Waarom GAIA House of Yoga

De missie van GAIA is om de koninklijke RAJA yoga uit te dragen en mensen verder op weg te helpen op weg naar zelfbewustzijn en zelfrealisatie. GAIA draagt graag positief bij aan de persoonlijke ontwikkeling van yoga beoefenaars. Of je nu docent wilt worden of de opleiding voor persoonlijke ontwikkeling volgt, de yoga traditie doorgeven aan onze studenten staat bij ons centraal.

Onze complete lesstof sluit aan bij de Internationale Yoga Federatie en haar voorwaarden.  Al onze docenten beschikken over de officiële onderwijsbevoegdheid en zijn gespecialiseerd binnen hun yogavorm.

GAIA biedt moderne yoga-accommodaties die een serene en authentieke sfeer ademen. Onze studio’s zijn goed geoutilleerd met luxe yogamatten en alle aanwezige materialen zoals bolsters, kussens, rolletjes, blokken en riemen om goed in de houdingen te komen.

Alle reguliere yogalessen  bij GAIA duren 1,5 uur. Er staat altijd gratis thee in onze gezellige lounge en je kunt hier heerlijk vertoeven voor en na jouw les.

Belastingvoordeel en vergoedingen

Studiekosten kun je in veel gevallen fiscaal aftrekken. Denk hierbij aan kosten als lesgeld, examengeld, afschrijving van een kleding, enzovoort. Wanneer de studie erop gericht is om je positie te verbeteren, dan kun je studiekosten meestal aftrekken (na aftrek van een bepaald drempelbedrag). Volg je een studie om je kennis op niveau te houden, dan kun je de kosten opvoeren als aftrekbare beroepskosten.

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van studiekosten.Informeer hiervoor bij de sociale dienst in jouw gemeente.

Betaalt je werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij de studie financieel te steunen. Jouw werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Je ontplooit jezelf en gaat talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris. Wanneer je werkgever de studiekosten voor je betaalt, kan hij hierop belastingvoordeel halen.

Urenregistratie

Bij GAIA werken we met een Internationaal urenregistratiesysteem dat van ieder lid bijhoudt hoeveel lesuren je hebt gevolgd, welke leskaarten en abonnementen je hebt aangeschaft. Dat is prettig aangezien er in de opleiding van je gevraagd wordt minimaal 75 yogalessen per leergang te volgen naast de opleiding.  Alle yoga uren worden in jouw account geregistreerd en zijn een onderdeel van de opleiding.

Wanneer je elders in desbetreffende leergang bijscholingen volgt, mag je deze ook mee laten tellen als gevolgde uren.