Afbeelding met tekst: Stress Free zone

De kracht van ‘het neutrale midden’

Blog: Monique van der Heijden (geïnspireerd op Tijn Touber ‘zoals Zwitserland zijn’).


Je kunt kwaad zaad verspreiden of vruchtbaar zaad, de keuze is aan jou!

Soms komt Corona heel dichtbij. De mondkapjes, de maatregelen, de beïnvloeding van de mensen om je heen, de overheid, de regelgeving van ‘dit mag wel en dit mag niet’. Je voelt je gevangen in het systeem.

Wellicht ken je iemand die corona heeft of ben je met iemand samen geweest die het virus nu onder de leden heeft. Het kan allemaal, maar dat betekent nog niet dat je jezelf de paniekzone in moet denken, of te laten vangen in angst. En juist dat gebeurt nu wel helaas op grote schaal, waardoor het ‘kwaad’ als ‘zaadgedachten’ de wereld rondgaat.

Wie een beetje op de hoogte is van de kracht van gedachten en yoga beoefent, weet dit. Een zaadgedachte is een yogaterm, die – ook in meditatie – gebruikt wordt om een intentie neer te zetten, waarop je je concentreert en zodoende makkelijker in het neutrale midden blijft. Vanuit die positie van het neutrale midden ga je ontspannen.

Oog van storm

In het ‘oog van storm’ is stilte, de enige die het grote geheel kan overzien. Monique

De grootste oefening van ons menszijn is de oefening om neutraal te blijven! Nergens heen, nergens vandaan, maar precies ‘hier’ aanwezig blijven. Je denken, spreken en handelen naar het ‘NU’ brengen.

Neutraal zijn is eigenlijk een enorme kracht en zeker niet echt makkelijk. Dit vraagt om bewustzijn!

Het is veel makkelijker om een standpunt in te nemen, een mening te hebben, een oordeel, ergens iets van te vinden, overal in mee te gaan, anderen te volgen, echter de uitnodiging aan jou is om in het midden te blijven, terwijl je wel degelijk een mening hebt.

Wat als je eens niet je oordeel ventileert?
Wat als eens niet je mening projecteert op anderen?
Wat als je eens niet ergens tegen vecht, maar benoemt waar je vóór bent?

Wat als je meer vanuit compassie zou spreken?
Stel dat jij Liefde bent, hoe zou het dan zijn als je jezelf zou afvragen; ‘Wat zou Liefde nu doen?

De grote uitdaging is om innerlijk steeds in het midden te blijven, de vrije zone. Goed en kwaad spelen zich allemaal buiten jou af. Op het moment dat je daar in gaat, een standpunt inneemt, een oordeel hebt of gaat vechten tegen een bepaald systeem, dan stap je direct uit de vrije zone en ben je niet meer in heelheid. Je splitst je als het ware af van je eigen authenticiteit en daarmee het contact met jezelf, met Liefde.

We zijn hier als mens bedoeld om wel die heelheid te bewaren. Die middenpositie in te nemen en dat neutrale pad te bewandelen.

Hoe je het ook wend of keert, gelijk of ongelijk, je zet jezelf daarmee vast in de polariteit van goed of fout. De dualiteit, het gevaarlijke spelletje van de mind, waardoor ruzies en oorlogen ontstaan!

Nu is de tijd om daar uit te stappen, om weer in het midden te gaan staan. De neutrale onaangedane plek in jezelf, waar de rust wederkeert, waar je kunt ontspannen, waar je mensen en de wereld daadwerkelijk kunt zien in ware hoedanigheid.

Maak die stap NU!


Namasté

I honor the place in which the whole universe dwells

I honor the place which is of truth, light, peace and love

If you are in that place of you

And I am in that place of me

We are one!


Verspreid liefde, geen angst

GAIA House of Yoga neemt de neutrale positie in, die gaat over gezond verstand. Gezond denken, gezond spreken, gezond handelen. We blijven open, vanuit een gezonde gedachten, dat jouw gezondheid het allerbelangrijkste is. Blijf bewegen, blijf ademen, blijf vertrouwen, blijf gezond! Als we samen met elkaar in het neutrale midden kunnen verblijven, maakt dat de wereld om ons heen een stuk aangenamer. Verspreid Liefde, geen angst!

Namastay Safe