Wat is een mala?

WAT IS EEN MALA?

Blog: Monique van der Heijden

Een mala is oorspronkelijk een gebedsketting. Mala’s worden al duizenden jaren gedragen en gebruikt tijdens hindoeïstisch en boeddhistisch gebed (puja) en in meditatie om het aantal mantra’s te tellen.

Een mala is een symbool van mededogen en wordt wereldwijd door steeds meer mensen gedragen. Je hoeft hiervoor niet religieus te zijn, een spiritueel pad te bewandelen of te mediteren. Je kunt een mala ook gewoon dragen omdat je hem mooi vindt of te gebruiken om een bepaalde intentie kracht bij te zetten. Je kunt het dus ook zien als een talisman.

Mala’s bestaan uit kralen gemaakt van zaden, edelstenen of hout. Natuurlijke materialen. Meestal met een specifiek aantal kralen, namelijk 108. Sommige mala’s hebben 2 x 108 kralen en soms ook 72 kralen.

Dan is er nog een extra kraal die de mala verankert. Deze wordt de ‘goeroe-kraal’ genoemd en markeert het begin, keerpunt en eindpunt tijdens het tellen van de mantras. Hij staat symbool voor het kruin chakra (sahasrara chakra).

BETEKENIS VAN 108 KEER

Het getal 108 heeft een symbolische betekenis en komt in tal van culturen en religies op verschillende manieren terug in o.a. Vedische geschriften. Hierbij enkele voorbeelden:

Tibetaans Boedhisme

Er zijn 108 stadia op het pad van de menselijke ziel, als ook 108 menselijke zonden volgens het Tibetaans boeddhisme. Wanneer je een mala tijdens meditatie gebruikt om mantra’s te tellen, wordt gezegd dat het voldoende is wanneer je de mantra 100 keer herhaalt. De 8 extra kralen zijn om eventuele fouten te corrigeren of (nog mooier) als een offer aan je goeroe.

Hindoeïsme

De hindoegod Nataraj danst zijn kosmische dans in 108 poses (naar hem is de yogahouding Natarajasana vernoemd), terwijl Krishna gedanst zou hebben met 108 gopis (koevrouwen) en later met 108 vrouwen trouwt. Volgens de Vedische geschriften, bevat ons lichaam 72.000 energiebanen die nadi’s genoemd worden. Er zijn 108 hoofd-nadi’s die samenkomen in het hart.

Japan

In Japan luidden ze het einde van het jaar een bel 108 keer om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden.

Geometrie van de aarde

De diameter van de zon is ca. 108 keer de diameter van de aarde en de afstand van de zon tot de aarde is ook ca. 108 keer de diameter van de zon.

Nummerologie

Het getal 108 is deelbaar door drie, maar ook wanneer de afzonderlijk getallen opgeteld worden is de uitkomst ervan deelbaar door drie: 1 + 0 + 8 = 9  en 9 / 3 = 3. In veel filosofieën is drie een volmaakt getal, binnen de yogafilosofie staat het bijvoorbeeld voor de drie-eenheid van adem, lichaam en bewustzijn.

 GEBRUIK VAN DE MALA

Iedereen kan een mala dragen of je nu mediteert of niet. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot de kettingen en armbanden vanwege de helende werking. Je kunt ze om je pols wikkelen, om je nek dragen, ophangen op een mooie plek in je (slaap)kamer of op een altaar plaatsen.

Gedurende meditatie gebruik je hem in combinatie met het chanten van mantras. Een mantra is een korte zin, aforisme, affirmatie, lied of gebedstekst die je voortdurend herhaalt. Dat helpt je te  concentreren om zodoende in meditatie te komen.

Om mantra’s te tellen, hou je de mala in één hand tussen je duim en middelvinger op dusdanige wijze dat de pink en de wijsvinger op geen enkele manier een kraal of het snoer raken.

De wijsvinger staat namelijk voor het ‘EGO’ en wordt niet aangeraden om de kralen mee te schuiven. Je gebruikt je duim om de kralen door te schuiven nadat je een mantra hebt gereciteerd. Als je helemaal rond gaat, komt je uiteindelijk bij de goeroe-kraal aan, dit is een moment voor zelfreflectie. Neem dan de tijd om de beweging even te stoppen. Daarna ga je in tegengestelde richting weer terug of je draait de mala een halve slag om dezelfde beweging voort te zetten.

Het is een mooie oefening in MINDFULNESS!

EEN MALA LATEN MAKEN BIJ GAIA?

Onze stagiaire en collega Patricia van Bakkum maakt deze mala’s helemaal naar jouw persoonlijke wens. Je kunt contact met ons opnemen voor meer informatie.

GAIA House of Yoga – info@gaiahouseofyoga.com