Dag van de Aarde

DAG VAN DE AARDE 

Blog: Monique van der Heijden

Op zondag 22 april is het Earth Day, ofwel Dag van de Aarde, een jaarlijks terugkerende happening dat plaatsvindt in alle landen.  De dag heeft als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

De Dag van de Aarde is sinds 1973 ontstaan in de Verenigde Staten en in sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen geworden. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april.

GAIA wil jullie uitnodigen om eens stil te staan bij het belang van de aarde en wat ze ons brengt aan voeding, zuurstof via de bomen en planten en niet in de laatste plaats een bedding voor onze eigen geaardheid, stabiliteit en kracht. Het is van groot belang om jezelf te wortelen in de aarde en daarmee bewustzijn te krijgen op wat we mentaal de aarde aandoen.

Wij mensen, zoals jij en ik! We kappen bomen, doden dieren, bespuiten voedsel van de aarde voor langere houdbaarheid? Wie houdt het langer denk je, het bespoten fruit of de aarde zelf? We zorgen voor gassen, giftige uitlaat en vervuiling, we bebouwen, vertrappen, graven zonder na te denken in die aarde die ons in leven houdt en die wij beetje bij beetje laten sterven door ons gedrag. Door onwetendheid vaak weliswaar, maar meestal uit egoïsme, eigen belang, materiële behoeftigheid, hebzucht, en verlangens naar steeds meer, meer, meer…en waarom? Wat heb je nu daadwerkelijk nodig om te genieten in je leven? Om de vruchten te kunnen plukken van de zaadjes die je geplant hebt en waarmee je datgene wat er echt toe doet laat bloeien?

Daar staat Earth Day voor, de dag van de aarde! En GAIA heet natuurlijk niet voor niks GAIA dat niks meer of minder betekent dan moeder aarde en de wereld!

Laten we daar eens bij stilstaan en de aarde eren voor wat ze brengt aan schatten, aan voedsel, stabiliteit en bedding die bepalend zijn voor de levensvatbaarheid van alles dat leeft in onze wereld!

Als je een bloem plukt, denk dan eens…’is het nodig om haar af te breken, in een vaas te zetten en er van te genieten tot ze sterft’? Hoe fijn is het om van haar te genieten terwijl ze leeft, ademt in het zonlicht, met haar wortels in de aarde! In al haar kleurenpracht reikt ze dan uit naar jou!

Namasté