Yamas en Niyamas

YAMAS EN NIYAMAS
Door: Monique van der Heijden
Yamas en Niyamas vormen de eerste twee stappen in de yoga en bevatten 10 morele levensprincipes! Deze principes, gedragsregels of ethische waarden zijn iets om iedere dag even bij stil te staan, water te geven en te onderzoeken hoe je steeds die betere versie van jezelf kunt leven. Hoe doe ik het met mezelf? Waarom doe ik wat ik doe? Kan het anders, liefdevoller? Reageer ik vanuit angst of liefde in het leven.
De Yamas en Niyamas worden ook wel morele of ethische weigeringen (don’ts) en idealen genoemd (do’s). Yamas gaan over geweldloosheid, waarheidlievendheid, niet stelen, soberheid/celibatair en onbegerigheid). Dat is nogal wat! Het betekent de beheersing krijgen over je geest, gedachten, intellect en ego. Om dat te kunnen beheersen zul je eerst aandacht moeten besteden aan het observeren van jezelf. Hoe doe ik wat ik doe en waarom. Jouw denken, jouw emoties, jouw lichaamstaal, jouw handelen. Het is soms een frustrerende weg maar tevens ook een  boeiende ontplooiende weg om te gaan. Het legt dingen bloot en zet duistere kanten van jezelf in het licht. Niet leuk maar nodig om te kunnen groeien.  Het geeft je inzicht en het relativeert een heleboel dingen in het leven waar je als mens aan gehecht bent geraakt. Hechting brengt eigenlijk alleen maar pijn en lijden teweeg omdat je ergens wel weet dat niets blijvend is in het leven en je het dus ooit ook weer los moet laten.
Niyamas worden vertaald met voorschriften, inachtnemingen en de discipline om jezelf aan te spreken op hoe het anders kan. Langzaam maar gestadig onderzoek doen naar jezelf helpt je jouw zelfbeheersing te vergroten. Hoe dien je om te gaan met je fysieke, emotionele en mentale lichaam. Niyamas (reinheid, tevredenheid, vurige inzet, verdieping in de geschriften en overgave) is een beoefening om meer positieve waarden aan je leven te geven en om steeds dieper in je ware aard gevestigd te raken.
Gelijkenis met de 10 geboden uit de Bijbel…dat maakt het zo interessant…alleen binnen de yoga is dat gelukkig zonder boetedoening, maar een pad naar zelfrealisatie.