Yoga en Meditatie steeds populairder in bedrijfsleven

Yoga en Meditatie steeds populairder in bedrijfsleven

Door: Monique van der Heijden

In de jaren zeventig speelde yoga en meditatie nog geen enkele rol in het Westen. De psychologie en psychiatrie waren aan zet maar misten duidelijk de kennis, inzicht en de wetenschap die voorbij gaat aan het fysieke, emotionele en mentale vlak. Namelijk de kennis van de ziel, wie we werkelijk zijn en wat ons ten diepste beweegt. En ook waardoor we verloren raken in de maatschappij en verdwalen in de buitenwereld door teveel toe te geven aan externe prikkels. Onze zintuigen vieren hoogtij, onze zenuwen draaien overuren. Niet raar dat we in een burn-out maatschappij gevangen raken. Maar er is licht in deze duisternis. Wanneer we onze mind openen voor de oeroude wijsheid uit het Verre oosten. De mind, ego/persoonlijkheid en haar gedrag versus ons zielsverlangen, hart en haar intuïtieve gevoelens, waar we maar ternauwernood nog naar luisteren. Het gaat niet om iets nieuws maar om die innerlijke stem in ons weer te horen.

Gelukkig is een kleine halve eeuw later het aantal wetenschappelijke publicaties over yoga en meditatie gigantisch gestegen. Via de drempelverlagende ingang van Mindfulness is meditatie en de kennis hierover langzaamaan handen en voeten gaan krijgen in het Westen. Mindfulness heeft inmiddels veel bedrijven ervan overtuigd dat hun werknemers er baat bij kunnen hebben en ook zorgverzekeraars vergoeden Mindfulness cursussen. Meditatie is business geworden.

Toch blijkt dit voor velen die in onwetendheid verkeren hierover nog steeds een recept voor gebakken lucht, teleurstelling en zelfs schandalen’. Dat heeft te maken met amateurisme. Yoga gaat namelijk niet over een serie fysieke oefeningen en lenig worden zoals dit in de sportschool wordt aangeboden. Meditatie gaat ook niet over stilzitten en ademen via geleide meditatie. Daadwerkelijk stil worden en schouwen hoe het met ons gaat is de eerste stap, maar nog steeds geen meditatie. Meditatie vraagt oefening, herhaling, doorzettingsvermogen, je ongemak aankijken, meebewegen met de weerstand en een vertaalslag maken naar jouw persoonlijke leven. Waarom doe je wat je doet, hoe je het doet en wat beweegt jou werkelijk van binnenuit.

Dan zullen er veel werknemers uit verkrampte werksituaties stappen. Uit de afhankelijkheid. Met zelfvertrouwen, inzicht en een kracht die ervoor zorgt dat mensen hun waarheid gaan leven.

Voorbij allerlei charlatans op gebied van yoga en meditatie maken werkelijk bevlogen leraren en docenten, die hun kennis en ervaring via langdurige studie hebben opgedaan, diepe indruk door de  ‘liefdevolle ruimte’ om hen heen en de ‘totale harmonie’ die zij over weten te brengen. Het is mogelijk om de menselijke geest ‘tot een toestand van totaal welbevinden te transformeren’. Vanuit dienstbaarheid en toewijding hun verdere leven om de mensheid meer ‘liefdevolle vriendelijkheid’ bij te brengen. Bereid zijn om leraar en leerling te zijn. Dat is waar discipelschap.

Begin jaren negentig leidde dat tot een even hilarische als vruchteloos onderzoek.  Om yogi-hersenen te onderzoeken. Computermonitors, videoapparatuur, generatoren, de technische vooruitgang in het algemeen heeft geen invloed op ware yogi’s en yogini’s. Zij zien het nut hier niet van in omdat ware kennis en ontwikkeling niet via computers geschiedt maar zich binnen in jezelf bevindt. Kennelijk begrijpen de westerlingen nog niet helemaal dat compassie en groei zich in het hart bevindt.

Een andere frappante bevinding is dat de hersenen van yogi’s minder snel verouderen dan die van gewone stervelingen. Ook wordt bij yogi’s een geheel andere pijnbeleving gemeten, alsmede een nauwere, fysieke verbinding tussen hersenen en hart. Blijvende verandering van de hersenen is dus mogelijk, maar dat vereist wel een duizelingwekkend aantal meditatie-uren.

Voor gewone stervelingen is het goede nieuws dat ook bescheiden inspanningen al lonen. Een verminderde gevoeligheid voor stress, een verbeterd concentratievermogen en een beter werkgeheugen liggen al vrij snel binnen bereik – mediterende studenten bleken significant beter te scoren dan een niet-mediterende controlegroep. Wel is dagelijkse meditatie nodig om de voordelen vast te houden. Die nemen toe naarmate iemand bereid is meer tijd in beoefening te stoppen. Ervaren mediterenden, zoals de auteurs zelf, kunnen extra voordelen ervaren, zoals structureel verminderde gevoeligheid voor spanningen en een minder snel afdwalende geest.

Bron: geinspireerd door artikel Volkskrant Goleman en Davidson