Je hebt ’t in je vingers!

Je hebt ’t in je vingers.

Wist je dat in handen een aangeboren helende kracht herbergt die al eeuwenlang wordt gebruikt ? Mudra’s zijn posities van de handen, ook wel verzegelingen, waarvan wordt gezegd dat ze de energie van je fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam beïnvloeden en in balans brengen. Ze hebben een helende werking voor lichaam en geest. Mudra’s zijn al duizenden jaren lang gebruikt in het Verre Oosten en werden beoefend door vele spirituele leiders, waaronder Boeddha en de leermeesters uit India.
Vandaag de dag worden mudra’s nog steeds gebruikt in yoga en meditatie. Soms plaatsen we onbewust onze handen in mudra posities zonder het te weten, en andere keren gebruiken we ze om hulp en genezing te sturen en te bevorderen
Heb je wel eens gerealiseerd dat vingers bijzonder zijn? In onze eigen cultuur zijn er ook betekenissen aan gekoppeld. Als je je wijsvinger opsteekt, stel je een vraag en als je een duim opsteekt, maak je een waarderend gebaar naar de ander. En een middelvinger opsteken heeft bepaald negatieve associaties.
Volgens de yogaleer stroomt er levensenergie uit de vingertoppen en die kan van de ene naar de andere vinger geleid  worden, door de vingers tegen elkaar aan te houden.Eén van de mudra’s is het tegen elkaar houden van je wijsvinger en duim. Dat geldt voor beide handen. Over de effecten van deze mudra wordt verschillend gedacht. Doorgaans worden er minstens drie effecten aan toegeschreven.
Deze drie zijn ze:
  • ze zorgt voor ontspanning van lichaam en geest,
  • ze verbetert je concentratievermogen en
  • ze schenkt inzicht.

Deze mudra kun je overal en altijd toepassen, bijvoorbeeld tijdens je meditaties. Maar het aardige is dat je dit gebaar van je vingers ook op andere momenten kunt toepassen, bijvoorbeeld als je met de trein reist of aansluitend op je werkpauzes. Je kunt dat gedurende kortere of langere tijd doen.

Vingerbalans.

De handen zijn een indicator voor de levenskracht, de beweeglijkheid van de vingers staat voor de flexibiliteit van het lichaam. De vingerbalans is geschikt voor iedereen die in het bezit  van handen en vingers is.

Bij uitstek geschikt voor:

  • kinderen die leerproblemen hebben
  • oude mensen die niet veel beweging hebben
  • zieken, die daarmee weer sneller op de been willen zijn
  • allen die hun gezondheid in stand willen houden.

Wanneer te gebruiken?

  • als we aan een moeilijke taak beginnen
  • als we ons in een gestresste situatie bevinden
  • als we aan zo’n situatie denken.

Wat is energie?
De volgende definitie is voor iedereen bruikbaar:
‘energie voelen we het meest als we er te weinig van hebben’.
In ons lichaam heeft energie de functie onze organen te beschermen. Sommige spieren zijn aan bepaalde organen toebedeeld en er is een energetische relatie tussen de organen en de spieren. Deze band is te vergelijken met elektromagnetische circuits. We kunnen ons de relatie tussen een verzwakte orgaanenergie en het betreffende orgaan voorstellen als een mens die in de winter in zwemkleding gaat wandelen. Hij zal dat niet lang volhouden zonder een verkoudheid op te lopen.

Als onze orgaanenergie uit balans raakt of geen energetische orgaanbescherming tot onze beschikking hebben, heeft dat een langdurig effect op onze organen. Bij energetische beschouwingen moeten we altijd in perioden van tien tot vijftien jaar denken. Daalt het energetische potentieel in de loop van het leven, dan worden de organen ook getroffen.

Ondertussen gebeuren er veel dingen. Energetische onbalans blijkt onder andere uit emotionele stoornissen, psychologische gedragspatronen, psychosomatische klachten en kwalen waarvoor geen medische verklaring te geven is.

Ziekte en onbalans.
De balans door mudra’s is een belangrijke hulp bij elke therapie. Het is geen vervanging van een geneeskundige behandeling, maar ondersteunt deze heel doeltreffend. Gezondheid moet steeds ervaren worden en we moeten er telkens weer iets voor doen. Als we wachten totdat we door een bepaalde ziekte tot nadenken worden gebracht, laten we een bepaalde zin van het leven niet tot ons doordringen.

Wat zijn zelfgenezende krachten?
Het lichaam is een zichzelf in evenwicht houdend, autonoom overlevingssysteem. Ons lichaam wil overleven- of wij dat nu willen of niet. Om te overleven schakelt het lichaam energiesystemen uit die bijzonder gestresst zijn. Deze systemen zijn dan leeg en kunnen het lichaam niet meer met pijnen onder stress zetten. Als we nadenken en het lichaam bijvoorbeeld met verstandige voeding, oefeningen en mudra’s helpen in zijn energie te komen, kan het deze energie gebruiken om te genezen. Dit noemen we zelfgenezende kracht.

Het kan gebeuren dat we pijnen krijgen als het lichaam een leeg systeem weer met energie vult. Dat is zogenaamde geneespijn, die ons er in geen geval van moet weerhouden verder te gaan. We balanceren verder, tot het zwakke gebied geheel en blijvend van energie is voorzien. Dan verdwijnt ook de pijn. Als we er voortijdig mee ophouden, is de pijn misschien niet meer te voelen. Dat zou echter een balans door vermijding zijn.

 

Mudra’s, handhoudingen, yoga en meditatie- oefeningen

Mediteren met Mudra’s.

Een mudra is een symbolische houding voor de handen en vingers tijdens de meditatie of yoga.

Het verhoogt de concentratie en de doorstroming van energie. Door de handen en vingers in een bepaalde positie te brengen, gaat de energie stromen, worden punten geactiveerd en komt het lichaam weer in balans.

Mudra’s kom je ook tegen in de Indiase dans en bij Boeddhabeelden, waar ze steeds een andere betekenis hebben.

Mudra’s – handhoudingen- kunnen oefeningen en meditaties versterken.

Dit komt doordat de vingers verschillende delen van ons lichaam vertegenwoordigen, zowel fysiek als mentaal en energetisch. Wanneer je de vingers tegen elkaar drukt, worden de subtiele energiekanalen (meridianen) die door de vingers lopen geactiveerd, zodat energie vrij door het lichaam kan stromen.

Drie mudra’s:

1. Chin Mudra – het gebaar van bewustzijn.

-de duim staat voor het element ether; leegte, wijsheid en hoger bewustzijn.

oefening: wanneer de top van de duim(wijsheid) heerst over de wijsvinger(individualiteit),kun je in contact komen met het (hoger)bewustzijn. Met andere woorden je wordt objectief waarnemer van jezelf.

2. Hridaya Mudra – het gebaar van het hart
– de ringvinger vertegenwoordigt het element water; ontvankelijkheid, emoties en het bekkengebied. De middelvinger staat voor vuur: spijsvertering, wilskracht en ego. Door het samenvoegen van de toppen van de ringvinger(emotie) en de middelvinger(ego) met de duim(wijsheid) kunnen emoties worden losgelaten.
Emoties worden vaak door het ego vastgehouden en in het lichaam opgeslagen. Dit blokkeert de energie. Wanneer emoties in het licht van de wijsheid verschijnen, kan het ego ze laten gaan.

3. Yoni Mudra – het gebaar van de bron.
– deze handhouding helpt bij het in balans brengen van de rechter- en linkerhersenhelft. De linkerhand vertegenwoordigt namelijk de maan(vrouwelijk), de rechterhand de zon(mannelijk). Yoni betekent in het Sanskriet ‘baarmoeder’ of ‘bron’. Deze mudra geeft letterlijk en figuurlijk uitdrukking aan de vereniging van mannelijke en vrouwelijke energieën.

meer lezen: