Misverstanden over Yoga

MISVERSTANDEN OVER YOGA
Yoga, dat is toch je in lenige houdingen wringen terwijl je een glitterlegging draagt en ‘ohm’ roept? Dit is wat niemand je vertelt over yoga.

JE HOEFT ER NIET LENIG VOOR TE ZIJN
Een been in je nek leggen, de split of met je handen bij je tenen komen. Het is leuk als je het kunt, maar het is niet het doel van yoga. Het draait er niet om wie het lenigste is, maar het gaat om jouw proces. De ene keer lukt het je misschien wel om bij je tenen te komen, de andere keer niet. So be it.

TIEN MINUTEN PER DAG HEEFT AL EFFECT
Is de drempel te hoog om een uur of zelfs langer een yogales bij te wonen? Je bent het niet verplicht. Zelfs al doe je elke dag een paar houdingen, dan heeft dit al effect op je je voelt. Lichamelijk en geestelijk. Doe bijvoorbeeld tien minuten lang de zonnegroet. Alle grote spieren en gewrichten zet je aan het werk, je stretcht je lichaam, stimuleert je organen en het geeft nieuwe energie. Wat wil je nog meer?

JE LEERT ANDERS ADEMEN
Het klinkt ingewikkeld, maar de essentie van yoga is dat je je geest als het ware leert bemeesteren. Door je te concentreren op je ademhaling, voorkom je dat je gedachten alle kanten opgaan en krijg je op den duur meer rust in je hoofd. Bij yoga wordt gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken. Je leert zo anders, meer gelijkmatig, ademhalen en je ademhaling inzetten om yogahoudingen te ondersteunen. Het is als een anker waar je steeds naar terugkeert.

HET IS GEEN SCHANDE OM HULPMIDDELEN TE GEBRUIKEN
Als je wilt kun je een aantal hulpmiddelen gebruiken om een houding beter of makkelijker uit te voeren. Denk aan een yogablok of -riem. Het voorkomt dat je jezelf in een houding forceert en hierdoor je spieren overrekt en helpt je je schouders en heupen openen. Of je hulpmiddelen gebruikt, heeft niets te maken met hoe goed je bent in yoga. Niet alleen voor beginners, maar ook gevorderden is het verstandig om soms te gebruiken.

ZELFS IN JE KLOFFIE KUN JE YOGA DOEN
Je kunt tegenwoordig de hipste leggings kunt kopen. Zeker op Instagram stikt het van de mooiste yoga outfits. Natuurlijk is het leuk om in de nieuwste sportkleding te lopen, maar is dat echt waar yoga om draait? Tijdens een yogasessie is het de bedoeling dat je je aandacht naar binnen richt. Wat je aanhebt, maakt dan niets uit. Het is een bijzaak.

YOGA GAAT DOOR ALS JE VAN DE MAT AFSTAPT
Veel mensen die yoga beoefenen zeggen dat het ook invloed heeft op de rest van hun leven. Nadat je je matje hebt opgerold en ontspannen de yogales verlaat, begin je pas echt de voordelen te ervaren. Een voorbeeld is dat je minder hard voor jezelf en anderen wordt en je je grenzen beter leert kennen. Ook kun je meer innerlijke rust ervaren en in het dagelijks leven beter omgaan met angst en stress.

Yoga is dus veel meer dan een fysieke oefening.

Bron: Metronieuws