Hoofdpijn

Hoofdpijn verminderen met yoga

Hoofdpijn is natuurlijk vervelend en kan je serieus belemmeren in je dagelijkse bezigheden.  Gelukkig zijn er diverse bekende en minder bekende remedies die soelaas kunnen bieden zoals yoga. Lees in dit blog hoe yoga hoofdpijn kan verzachten en welke asana’s daar het beste voor zijn.

Pijn in je nek en schouders

Netjes rechtop lopen of zitten met een rechte rug en schouders naar achteren, is al een hele opgave voor de meeste mensen. Nek- en schouderklachten zijn dan ook éen van de oorzaken van hoofdpijn.

Pijnstillers voor hoofdpijn

Het eerste waar we aan denken wanneer je hoofdpijn voelt aankomen, is het grijpen naar een pijnstiller. De keuze hierin is enorm maar heb je wel eens gedacht aan yoga oefeningen tegen hoofdpijn?

Twee Amerikaanse artsen (P. van Houten & R. McCord) vertellen in het boek Yoga Therapie for headache relief, over yoga als medicijn tegen hoofdpijn. Veel beter dan de nodige pijnstiller met ingrediënten die je niet kent. “Door yoga komt niet alleen de geest tot rust maar het ontspant ook de spieren”, aldus van Houten en McCord.

Wij helpen je graag van je hoofdpijn af en hebben een lijstje van 5 yogahoudingen op een rijtje gezet om hoofdpijn te verminderen. Deze oefeningen dragen bij aan het vergroten van de bloedtoevoer aan je hersenen en het laten ontspannen van je spieren.

5 yoga oefeningen tegen hoofdpijn:
Yoga gebroken kaars | GAIA House of Yoga

 1. De gebroken Kaars, ook wel Viparita Karani genoemd, kalmeert het zenuwstelsel. Leg een yogamat of deken op de grond. Je ligt op je zij met je lichaam in een L vorm. Plaats je benen in een vloeiende beweging omhoog tegen de muur en rol door, van je zij naar je rug. Leg je armen naast je oren met je handpalmen omhoog en breng je kin naar je borst. Deze oefening kan je tussen de 5 à 15 minuten vasthouden. Zo laat je,je geest tot rust komen en pak je de vermoeidheid aan. Twee factoren die bijdragen aan hoofdpijn.
  Kinder pose | Childs pose | GAIA House of Yoga
 2. De kinderpose (Balasana) helpt bij het ontspannen van de spieren. De pose is heel eenvoudig door met je knieën op de grond te gaan liggen. Je bovenlichaam laat je rusten op je knieën en je hoofd naar de grond. Focus op je ademhaling vanuit de borst, dit maakt de rugspieren losser en is goed voor de bloedcirculatie.
  Kat | GAIA House of Yoga
 3. De kat is een ideale houding om de ruggengraat te ontspannen. Door het veranderen van houding (hol naar bol), krijgt de bloedcirculatie ook een boost. Je zit met je handen en knieën op de grond en je hoofd gebogen naar beneden. Adem uit en maak je rug bol. Bij het inademen keer je weer terug naar de startpositie (een rechte rug). Zo geef je de ruggenwervel alle ruimte. Deze oefening ontlast de rug en is prettig voor mensen die de hele dag achter een computer of in de auto zitten.
  knieen-borst-yoga-houding GAIA House of Yoga
 4. Ga liggen op de grond en breng je knieën naar je borst. Houd deze pose ongeveer 30 tot 60 seconden vast en leg je benen rustig op de grond. Herhaal de oefeningen om je compleet ontspannen te voelen.
  Yoga tegen hoofdpijn | GAIA House of Yoga
 5. Door je linkeroor naar je linkerschouder te brengen, strek je je nekspieren. Herhaal deze oefening aan de rechterkant en houd de pose voor 10 seconde vast.

Hoofdpijn na yoga

Het kan ook een keer voorkomen dat je hoofdpijn krijgt tijdens of na het beoefenen van yoga. Dit kan komen doordat er afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden in het lichaam. Het is daarom belangrijk om na de les goed te drinken. Doe dit niet tijdens de les want, dit kan oprispingen geven en je systeem afkoelen terwijl je juist aan het opwarmen bent.