Yoga voor daklozen

De activiteiten die aangeboden worden aan daklozen zijn vaak op één handen te tellen. Binnen de opvang kan er advies geboden worden aan de thuisloze, ontmoetingen plaatsvinden maar de recreatieve activiteiten zijn minimaal.

Yoga als dagbesteding voor de daklozen is te gek. Na het zien van het volgende filmpje waren wij gelijk enthousiast en wilden we meer over dit onderwerp weten. Gebeurt het nog meer in de wereld, wat zijn de reacties en hoe ver is Nederland met deze dagbesteding?

Andrea Pereira geeft Yoga in Rio de Janeiro

Street Yoga for Homeless People

Practicing yoga with homeless people is one way to show them that they matter.

Geplaatst door AJ+ op zaterdag 18 maart 2017

In het filmpje is te zien hoe vrijwilligers, waaronder instructeur Andre Pereira elke maandag, woensdag en donderdag yoga geven aan daklozen in de straten van Rio de Janeiro. Door het mediteren zijn de daklozen meer bewust van zichzelf.

In Brazilië zijn er per klas ongeveer 60 deelnemers en soms wordt die les door een beroemde docent gegeven. Laatst gaf de bekende Aj Siddheswarananda uit India een yogales aan de daklozen.

Yoga voor daklozen in Amerika

Ook Amerika ‘geeft’ yogalessen aan daklozen. In San Francisco is Kate Holcombe gestart met het geven van lessen aan ouders en kinderen zonder huizen.

Iedereen die geïnteresseerd is kan het project volgen met de hashtag #YJendhomelessness.

Naast de lessen zijn ze in de community ook bezig met het inzamelen van dekens en kleding. “Het voelde voor mij niet goed om al deze mensen te negeren want ze zijn in nood”, aldus Kate.

Yoga draagt bij aan het verbeteren van de mentale toestand en de lichamelijke gezondheid. Want wonen en slapen op straat veroorzaakt bij daklozen een hoog niveau van angst, depressie, slapeloosheid en fysieke pijn.
“Het resultaat is verbluffend”, vertelt Kate. Een succesverhaal wat ze van dichtbij heeft meegemaakt is het verhaal van een jonge vader die probeerde te herstellen van een heroïneverslaving. Wanneer hij eindelijk werd geïnterviewd voor een baan, vroeg hij aan de werkgever hem te bellen na een yogales, want dan voelde hij zich het meest geconcentreerd.

En in Nederland?

In ons eigen landje zijn er een paar plekken waar thuislozen binnen kunnen lopen om yoga te volgen. Bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord staat een buurthuis genaamd ‘Huis van de Wijk, de Meeuw’ waar de daklozen ook welkom zijn.
Er is verder weinig te vinden over de yoga en meditatie-activiteiten voor daklozen in Nederland. Er is dus zeker ruimte voor meer mooie initiatieven op dit gebied.

Even wat cijfertjes over mensen zonder vaste verblijfplaats in Nederland;
– In 2016 telt Nederland 31000 daklozen van 18 tot 65 jaar.
– 2016 telde 41% meer jongere daklozen van 18 tot 30 jaar dan 2015.
– Bijna de helft van de daklozen heeft een niet-westerse migratieachtergrond.
– 1 op de 5 daklozen is een vrouw.
– Een groot deel huisloze is te vinden in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en  Utrecht.

Yoga helpt de ‘outcasts’ van deze wereld bij het bevorderen van hun gesteldheid. Ook in bijvoorbeeld gevangenissen kan yoga bijdragen aan het beheersen van agressiviteit, zo is gebleken. In 1999 startte Scri Scri Ravi Shankar met een stress management & rehabilitatie programma in een gevangenis in India. Zijn lessen zorgden ervoor dat de geest van de gevangenen weer werd hersteld tot zijn natuurlijke vreugde en rust. Scri Scri werd zelfs getuigen van de verlichting van posttraumatische stress bij de criminelen. Yoga hielp mede mee aan de zelfacceptatie en de vermindering van vijandigheid.

Ook in Californië weet James Fox, de oprichter van ‘The Prison Yoga Project’ , dat yoga positieve gevolgen heeft voor de gevangenen. “Yoga biedt de mogelijkheid om een trauma los te koppelen van het lichaam.” aldus James die nu instructeurs in meer dan honderd gevangenissen het rondlopen voor zijn project.