Alles over yoga retreats

Tegenwoordig zijn we opzoek naar rust en willen we ons even terugtrekken uit alle drukte en digitale chaos waar we in zitten. Het woord retreat (ook wel retraite, inspiratie- of persoonlijke ontwikkelingsreizen genoemd) kom je tegenwoordig vaker tegen. Ben je nu ook benieuwd wie daar naar toe gaan, wat ze  zoal doen en alles over yoga vakanties? Lees dan snel verder en kom meer te weten over yoga retreats.

Wat is een retreat?

Er zijn verschillende soorten retreats, bijvoorbeeld een yoga retreat, detox retreat en een meditatie reis. Bij detox (zoals het woord al zegt) gaat het vooral om het ontgiften van je lichaam. Tijdens zo’n reis ben je veel bezig met voeding en je lichaam. Een yoga retreat is meer een mix van o.a yoga oefeningen, mindset, lichaam en voeding. Even weg van de dagelijkse sleur, ontspanning, verdiepen, langere lessen en persoonlijk contact met de ‘docent’ zijn een paar voordelen van een retreat.

We love food

Maar dat is niet alles, bij een retreat speelt food ook een belangrijke rol. Vaak is er een kok aanwezig die alles vers (en soms vegetarische) bereid. Massages zijn ook een onderdeel van de reizen. Dit geeft ontspannen een extra dimensie. Door een massage wordt het zelfhelende vermogen en het afvoeren van de afvalstoffen bevorderd. Eerder zagen mensen een retreat als een extra vakantie maar nu is het meer een bewuste keuze.

Ibiza, Algarve of Nederland?

Er zijn verschillende inspiratie reizen maar de meest populaire op dit moment zijn toch wel de yoga retreats op Ibiza of in de Algarve. Het weer en de omgeving spelen een belangrijke rol. Ook het eten staat hoog in het vaandel maar dit moet wel haalbaar zijn. Het liefste wil je het ritme wat je tijdens die week opbouwt, voortzetten in Nederland. Maar of dit vol te houden is, is maar de vraag.
Ayurveda behandelingen, een geneeswijze uit India van vijfduizend jaar oud waarbij gebruik wordt gemaakt van kruiden en oliën als basis voor geneesmiddelen, zijn erg in opkomst. Tijdens een Ayurveda retreat worden er onder andere massages, acupunctuur, yogasessies, kruidenbaden en stoombad behandelingen aangeboden.
Wat betreft de lengte, locatie, luxe en behandelingen ligt de keuze helemaal bij jezelf. Alles kan en er zijn verschillende ‘gradaties’. Van een reis naar een warm land, op een prachtige locatie met sapjes en kruiden als diner tot een weekendje op de Veluwe met gezonde maaltijden voor het hele gezin.
Tussen alle sessies en behandelingen door is er altijd voldoende tijd voor jezelf. Zo kun je alles laten bezinken, genieten van de natuurlijk en te ontspannen.

Wie gaan er naar een yoga retreat?

Of je nou groot  fan bent of nooit eerder een yoga les hebt gevolgd, yoga retreats zijn er voor iedereen. Juist die diversiteit in een groep wordt over het algemeen leuk gevonden. Veel mensen zijn  op zoek naar inspiratie, een manier om dichterbij zichzelf te komen en om rust in het hoofd te creëren. Toen de film ‘Eat, Pray & Love’ verscheen, zijn retraites populairder dan ooit geworden en willen fans naar India en Indonesië om te mediteren.

Het verhaal Eat, Pray & Love gaat over een moderne vrouw die alles voor elkaar heeft, maar toch overspoeld raakt door paniek en verwarring. Op haar zoektocht naar zichzelf en geluk, reist ze door prachtige landen en komt ze in aanraking met meditatie.

Ook draagt de hype rondom food bij aan de populariteit van retreats. Een inspiratiereis is dus zeker niet alleen voor geitenwollensokken of zweverige types.
Je kunt natuurlijk samen met een vriendin op reis gaan maar alleen op stap is ook zeker een aanrader. Zo trek je makkelijk je eigen plan en ontmoet je daar gelijkgestemden.

En yoga retreats voor mannen?

Er zijn nog relatief weinig mannen die deelnemen aan yoga. Yoga wordt namelijk voor 77% door vrouwen beoefend (meer feiten lees je in het grote yoga magazine onderzoek). Bij een yoga retreat denk je dus al snel aan vrouwen. Als man kun je mee met een groep van overwegend vrouwen, maar als je je daar niet fijn bij voelt, zijn er ook men-only reizen. Denk aan een expeditie achtige retreat in Noorwegen of een leiderschapsreis in Spanje.

 

Genoeg stof om over na te denken of jij binnenkort zelf op reis gaat. Na een retreat zijn je lichaam, mind en voedingsgewoonten gereset! Verleng dat fijne gevoel van de ‘vakantie’ door daarna weer sessies te volgen bij GAIA House Of Yoga.

Binnenkort komt er een artikel online met de mooiste yoga vakanties.