Ogen zijn de spiegels van de ziel

De mystiek van onze ogen

Er wordt wel eens gezegd dat “de ogen de spiegels van de ziel zijn”. Daar bedoelen we mee dat de ogen en visuele waarneming ons in verbinding brengt met de ware aard of bron der dingen. En dat staat in directe relatie met ons brein.

Van de vijf zintuigen is het zicht misschien wel de meest krachtige. Door met het oog waar te nemen komen we in contact met het object, anders dan via aanraking, geur, geluid of smaak. Om een ​​geur, smaak of geluid waar te nemen, moeten we in de buurt van de bron van die geur, smaak of geluid zijn. Met onze ogen kunnen we objecten en landschappen op grote afstand waarnemen zonder daadwerkelijk daar aanwezig te zijn. Sterker nog, 80% van alle zintuiglijke gegevens verwerken wij door onze visuele waarneming.

Na de hersenen zijn de ogen het meest complexe orgaan in ons lichaam met meer dan 200 miljoen werkende deeltjes. Ze vormen ook de snelste spier in ons lichaam en zijn overdag non-stop actief in het registreren van alles, zonder te rusten. Je kunt de ogen vergelijken met een 576-megapixel camera met 10 miljoen kleuren die informatie net zo snel kan onderscheiden en verwerken als een ethernetkabel. Slechts een zesde van de capaciteit van onze ogen wordt echter blootgesteld aan de wereld om ons heen.

Wat registreren we dan nog meer met onze ogen?

De relatie tussen de ogen en de hersenen (ons brein) begint al in de eerste dagen van de foetus. De ogen ontwikkelen zich al twee weken na de bevruchting. Met het netvlies en de oogzenuw als een direct uitvloeisel van de hersenen. Het netvlies is eigenlijk een deel van de hersenen dat in het oog is gegroeid en een soortgelijke structuur heeft.
Ons zicht is dus belangrijk omdat bijna de helft van de hersenen gewijd is aan visuele waarneming en zien.

De reguliere geneeskunde weet dat psychische aandoeningen te vertalen zijn naar specifieke oogbewegingen en patronen hierin. De REM techniek (Rapid Eye Movement) wordt toegepast als therapie om onze mentale en emotionele staat te lezen en te beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan en literatuur die suggereert dat psychische aandoeningen zoals ADHD, dyslexie en angststoornissen worden veroorzaakt door een verhoogd aantal oogbewegingen en dus verwerken van indrukken.

Hetzelfde geldt voor de ademhaling. Die verandert al naar gelang de emotie of geestelijke conditie we ervaren ieder moment.

Ogen stil, Mind stil

Binnen de oosterse filosofie en experimenten van yogi’s is inmiddels bekend dat het omgekeerde ook waar is. Ogen en de ademhaling hebben direct invloed op onze mentale en emotionele toestand. Dat is goed nieuws, want het is veel gemakkelijker om te werken aan het niveau van de ademhaling en de oogbewegingen, dan op het niveau van de subtiele en vluchtige denkgeest.

Tijdens yoga en meditatie leren we de adem te beheersen waardoor de geest en dus de mentale gesteldheid tot rust komt. We leren ook innerlijk te schouwen dus de zintuigen naar binnen te richten. Ook daarmee komt ons denken tot rust.

Trataka is een vorm van meditatie om de stilte in onze geest te bereiken door het gebruik van onze ogen.