Dew Koesal over Yoga bij trauma

Even voorstellen…

Mijn naam is Dew Koesal, 50 jaar, geboren in Suriname en woonachtig in Almere. Van jongsaf aan ben ik ben ik op zoek naar het “waarom” van ons bestaan. Wat drijft ons en waarom doen wij de dingen die wij doen? Door de gebeurtenissen in mijn jeugd en latere leven ben ik nog meer gedreven geraakt om mezelf en het leven dat ik leid te begrijpen.
Door mijn drang naar willen weten las ik boeken als “Wetenschap der zelfrealisatie”, “Laat het verleden los” en “Wetenschap van de ziel. Ik heb korte cursussen Yoga en meditatie gevolgd.
In mijn werkveld kom ik steeds meer mensen tegen die Yoga en meditatie voor delinquenten willen inzetten. Inmiddels werken er ook een achttal vrijwilligers onder noemer van onze stichting in gevangenissen en onderwijzen zij Yoga en meditatie. Het liefst wil ik dit zelf doen maar het missen van een gedegen opleiding en vertrouwen in mijn kennis heeft mij steeds tegen gehouden.

Docentopleiding tot yogadocent bij GAIA

De docentopleiding die GAIA biedt was voor mij de oplossing. Ik twijfelde eerst nog wel, maar na kennismaking met de opleiders, medeleerlingen en de materie was ik snel overtuigd. De inhoud van de opleiding waarin de Vedische filosofie leidend is was voor mij de schakel die ik miste in mijn kennis en praktijk.
Ik wil me bekwamen om met vertrouwen mijn doelgroep te ondersteunen in de strijd die ze voeren om weer te passen in de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat het hebben van meer geestelijke focus en kracht het voor deze mensen makkelijker zal maken om te overleven op de materiële vlak. Het vinden en behouden van materiële middelen gaat makkelijker als je lichamelijke en geestelijk meer in balans bent.

Waarom Yoga?

Enige jaren geleden las ik dat door het beoefenen van Yoga en toepassing van de Ayurvedische geneeswijze ziektes als schizofrenie, diabetes en trauma’s genezen kunnen worden.

Vanuit mijn werk en professie raakte ik geïnteresseerd in het genezen van schizofrenie. Veel van de leden uit mijn professionele doelgroep lijden aan een vorm van geestelijke verwarring en schizofrenie. Oorzaken hiervan zijn gelegen in overmatig drugsgebruik, een doelloos leven en veel tijd om na te denken met name tijdens het uitzitten van een gevangenisstraf.

Diabetes is een veel voorkomende ziekte onder Hindoestanen. Zes jaren geleden heb ik meegedaan aan een onderzoek van de Universiteit van Leiden waarin een vergelijk is gemaakt over diabetes bij Hindoestanen en mensen van Kaukasische afkomst. Ik heb mijn bijdrage met veel liefde geleverd, maar zal het niet snel nog een keer doen gezien de pijn die ik moest lijden om een stuk van mijn beenweefsel af te staan. Een pluspunt was wel dat ik een totale bodyscan kreeg waarna ik een filmpje heb  gezien van mijn kloppende hart.

Het derde punt dat mij aantrok aan Raja Yoga was het idee dat door zelfreflectie en zelfonderzoek het mogelijk was om trauma’s die men heeft opgelopen aan te pakken en te verwerken. Trauma’s in de jeugd of later opgelopen zoals verlies van een dierbare, een verlating, verwaarlozing of scheiding. Allen gaan we anders om met deze ervaringen, maar ze leiden bijna altijd tot de drie basis emoties: woede, angst en verdriet.

Inzet van Yoga om mijn professionele doelgroep te helpen meer geestelijke rust en focus te krijgen is sterk in ontwikkeling. Er zijn over de hele wereld al vele onderzoeken gaande naar met name Vipassana meditatie en Mindfulness om te bezien of deelnemers hier rustiger en gemotiveerder van raken. De uitkomsten en conclusies zijn positief.

Zelf ben ik geïnteresseerd in de effecten van Raja Yoga. De Yoga van de Koninklijke weg waarbij een levenshouding, intensieve lichaamshoudingen en meditatie met filosofie een totaal pakket biedt aan de beoefenaar en zoeker.

Raja Yoga is de oeroude vorm waar alle ander Yoga vormen uit zijn ontstaan. Bekendste hiervan zijn de Hatha Yoga: Yoga van de lichaamshoudingen. Zonder Hatha geen Raja, zonder Raja geen Hatha. Een andere bekende vorm is de Asthanga Yoga, groot gemaakt door Iyengar. Daarnaast kennen we nog Bikram Yoga, Hot Yoga, Kundalini Yoga. Vele vormen die allen zijn voortgekomen uit de Raja Yoga, de Yoga van verbinding.

Dew Koesal