De genezende werking van Ho’ oponopono

Herstel de verbinding met jezelf

Ho’oponopono is een oud Polynesisch gebruik uit Hawaii dat helpt om fysieke, emotionele en mentale disbalans in onszelf te herstellen, waardoor je verbinding kunt maken met jouw ware innerlijke zelf.

“Als we kunnen accepteren dat we de optelsom zijn van al onze eerdere gedachten, woorden en daden en dat ons huidige leven gekleurd of overschaduwd wordt door herinneringen, dan kunnen we begrijpen dat een proces van het corrigeren van negatieve herinneringen ons eigen leven en dat van onze familie en de samenleving kan veranderen. We kunnen hierbij een beroep doen op de goddelijke schepper, die onze persoonlijke blauwdruk kent, voor bevrijding van al onze beperkende gedachten en herinneringen. Het is een kwestie van verder gaan dan de traditionele manieren om kennis over onszelf te verkrijgen.”

We zijn volledig verantwoordelijk voor de werkelijkheid die ons omringt. Niet enkel voor ons eigen leven, maar ook voor wat er in onze directe omgeving en zelfs in de hele wereld gebeurt. En als je werkt aan jezelf, dan verander je de wereld.

Het gaat over verantwoordelijkheid nemen Hier en Nu voor jouw eigen problemen (liever uitdagingen in het leven genoemd) maar ook voor je omgeving en zelfs de hele wereld! Het kan enige tijd kosten voordat je dat begrijpt. Verantwoordelijkheid nemen voor jouzelf!

Als je het begrijpt is het volkomen logisch, alles werkt door…. Het heeft alles te maken met de wet van oorzaak en gevolg. Dit betekent dat alles wat we doen, de actie, een oorzaak vormt, die op een later tijdstip een gevolg heeft. En het heeft te maken met het omarmen van de werkelijkheid. Het is essentieel dat je het leven met alles wat het jou brengt volledig kan omarmen. De uiterlijke verschijning van jouw leven is een innerlijke weerspiegeling van jezelf! Door de werkelijkheid te accepteren en te omarmen komt er ruimte voor verandering en genezing.

In meditatie, ademhaling, in gebed, met pen en papier en in gesprek op weg naar heling, heel zijn.

De toepassing

Door voortdurend innerlijk, als een mantra, de 4 zinnetjes uit te spreken en diep door te laten werken in jezelf.

Ik hou van je
Dank je
Het spijt me
Vergeef me

Het kan dan gebeuren dat je bij één of meer bepaalde zinnetje blijft steken, weerstand voelt of het lastig vindt om ze uit te spreken. Blijf in het gevoel zitten, in de ervaring en laat komen wat er komt. Kijk het aan zonder oordeel, het mag er allemaal zijn omdat het je helpt door deze blokkades heen te komen met jezelf.

Wat brengt Ho’oponopono teweeg?

Het snijdt verbindingen die in disbalans zijn door.
Het transmuteert onevenwichtige, disharmonieuze, negatieve situaties en gemoedsstemmingen.
Evenwicht wordt bereikt
Het brengt geestelijke vrede in jezelf, met anderen, de natuur en de Kosmos.
Het bewerkstelligt genezing: fysiek, emotioneel, mentaal (psychisch) en maakt de weg naar spiritueel ontwaken open
Het bevrijd je van negatieve vibraties; van personen, plaatsen, situaties en voorwerpen.
Het helpt om personen van ongelukkige, negatieve ervaringen uit vorige levens te bevrijden en het oplossen en verwijderen van trauma uit de geheugenbank.

Hoe kan deze emthode mij helpen?

We zijn het middelpunt van ons eigen universum; de hoofdrolspeler in ons eigen blijspel of drama. De manier waarop we de wereld ervaren, is een weerspiegeling van onze innerlijke beleving. Als we ons ergens aan storen, weerstand voelen, ziek zijn of gespannen, is de plaats om naar een blijvende oplossing te zoeken, niet buiten, maar binnen onszelf.
Door de Ho’oponopono te doen, herstelt de harmonie, ten eerste in onszelf en daardoor in de wereld die ons omringt. Dit gebeurt zonder dat het nodig is om eerst een situatie of probleem te analyseren. Een vreugdevol, rijk en vredig leven is voor iedereen mogelijk op een bijzonder eenvoudige wijze.”

Morrnah Nalamaku Simeona Kahuna Lapa’au (Hawaiiaanse genezeres)
Morrnah Nalamaku Simeona creëerde het vernieuwde Ho’oponopono proces, de Hawaiiaanse methode voor het herstellen van fouten, misdragingen, vergissingen, verdriet, pijn en lijden in de mens.

Morrnah was duidelijk een vrouw met een missie. Zij bracht de mensheid een methode die het mogelijk maakt dat iedereen zijn eigen verlosser kan zijn en in direct contact kan komen met zijn innerlijke goddelijke schepper. Met haar Ho’oponopono reik zij de hulpmiddelen aan die niet alleen mensen, maar ook andere schepselen naar hun oorspronkelijke natuurlijke staat terugbrengen.

Morrnah’s grootste verdienste is het vernieuwen en vereenvoudigen van het traditionele vergevings- en genezingsproces Ho’oponopono in een voor iedereen toepasbare methode. Daarbij integreerde zij de kennis van de innerlijke drie-eenheid: Aumaka of hoger bewustzijn, Uhane of rationeel bewustzijn en Unihipili of onderbewustzijn die zij de innerlijke familie noemt. Ho’oponopono herstelt de harmonie tussen de drie bewustzijnsniveaus waardoor een directe samenwerking ontstaat met de innerlijke goddelijke schepper.

Morrnah werd op 19 mei 1913 geboren in Honolulu op het Hawaiiaanse eiland Oahu en groeide op in een perfekte omgeving om zich op haar missie voor te bereiden. Ze was de dochter van Lilia en Kimokea Simeona. Haar moeder Lilia was een Makaula (profetes) en traditionele Kahuna La’au Kahea (genezeres die door woorden genezing brengt, o.a. van gebroken en verbrijzelde botten). Deze kennis en geneeskunst die sinds mensenheugenis van generatie op generatie binnen de familie werd overgedragen leerde Morrnah van haar moeder. Van haar vader Kimokea leerde ze oceanografie en astronomie. Als jong kind werd ze opgeleid en geïnspireerd door God en het pantheon van Hawaiiaanse goden die ze Gods helpers noemt. Ondermeer de goden Kane, Lono, Kanaloa, Ku en de godin Hina waren haar helpers bij La’au Kahea. Ook werkte ze samen met de scheppergodin Pele, het vrouwelijke oervuur, die op Hawai’i verblijft in de vulkaan Halema’uma’u. Door de jaren heen verdiepte zij het kontakt met deze natuurkrachten. Nogmaals, deze natuurwezens zijn de helpers van de goddelijke schepper. Een begrip dat voor Hawaiianen heel vanzelfsprekend is omdat zij de goddelijke schepper, de schepping en de daarin aanwezige natuurkrachten als één geheel ervaren.

In 1980 verliet Morrnah Hawaii om haar kennis en Ho’oponopono te delen met de rest van de wereld. Onvermoeibaar reisde ze jaren achtereen door Azië, de Verenigde Staten en Europa om haar Ho’oponopono te onderwijzen en leed weg te nemen. Zij was overtuigd van de wet van oorzaak en gevolg. Morrnah’s Ho’oponopono is bijzonder omdat de oorzaak transmuteert, zonder dat dit eerst geanalyseerd hoeft te worden, waardoor het gevolg oplost of verdwijnt.