De symboliek van de Lotusbloem

Herkomst van de Lotus

Oorspronkelijk komt de Lotus uit India en Indonesië, maar ze groeit ook in de Verenigde Staten, Australië, Japan en Thailand. Met enige goede verzorging kan de Lotus ook in een gematigd klimaat overleven.

De lotus wordt gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven. De prachtige bloem sluit zich ’s avonds en bloeit ’s morgens weer op, zoals de zon iedere avond ondergaat en iedere ochtend weer opkomt. De lotusbloem is een waterplant en wortelt in een moerasachtige bodem, echter zonder dat de bladeren en bloemen er ooit modderig uitzien. Dit is de reden waarom de lotusbloem symbool staat voor zuiverheid. Het zelfreinigende vermogen van de bladeren wordt wel het lotus-effect genoemd. Aan de lange stengels zitten de afzonderlijke bladeren en bloemen. De bloemen steken iets boven de bladeren uit. Zij openen zich vroeg in de ochtend. De lotus groeit opwaarts naar het licht en is helemaal eetbaar!

Hindoeïsme en Boedhisme

De Lotus in het hindoeïsme symboliseert wedergeboorte, welvaart, schoonheid, vruchtbaarheid en eeuwigheid. Het betekent ook zuiverheid en goddelijkheid. Lotussen worden ook gebruikt om chakra’s, de energiecentra te vertegenwoordigen. In het boeddhisme staan lotusbloemen voor zuiverheid van denken, spreken en handelen. Om voorbij verlangen en gehechtheid te komen.

Boeddha is geboren uit een Lotusbloem, vandaar dat Boeddha meestal op een Lotustroon wordt afgebeeld.

Lotusbloemen hebben invloed gehad in veel culturen over de hele wereld. Ze zijn verbonden met de menselijke ziel, goden en godinnen en komen voor in verhalen en legendes. De betekenis van een lotusbloem varieert van goddelijke zuiverheid en verlichting, zoals in het boeddhisme, rijkdom, zoals in het hindoeïsme, tot de wedergeboorte in de oude Egyptische religie. Veel van de oude betekenissen zijn nog steeds in gebruik.

In India symboliseert de Lotus de godin van schoonheid en geluk, Lakshmi. De Lotus brengt geluk en beschermt tegen ziekte en ongevallen, vandaar dat ze in India als amulet dient. Meestal worden de Indische godinnen afgebeeld met een Lotusbloem in de hand.

De leer van de chakra’s, wordt in India gebaseerd op de acht bloemdelen van de lotus. 8-voudig pad van Patanjali