De reflectie van water in ons

Water is onze universele levensbron

In Nederland zijn we omringd door water en het is voor ons bijna een vanzelfsprekendheid dat we daar overvloedig gebruik van kunnen maken. Helaas is dat niet over de hele wereld zo. Wat maakt water nu zo belangrijk?

Net zoals we lucht nodig hebben om te kunnen ademen, hebben we water nodig om te kunnen leven. Het is onze ultieme levensbron. Ons fysieke lichaam bestaat al voor 80% uit water. Als baby bevinden we ons in de baarmoeder omringd door water en leren we op een diep niveau het element water kennen in ons systeem.

Water komt in de natuur voor in de drie verschillende fasen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder specifieke kleur en geur. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Water bedekt 71% van het aardoppervlak en wij mensen bestaan dus voor 80% uit water.

Water symboliseert eigenlijk alles wat stroomt: emoties die door ons stromen, onze diepste gevoelens, ons onderbewustzijn, onze verbeelding, onze communicatie en onze intuïtie. Water vertegenwoordigt liefde, compassie, healing, ontvangen, mysteries en de ziel.

Water is heilzaam

Water heeft altijd een rustgevend effect op mensen. Het kabbelende water brengt ons tot rust, het horen van de golven op een strand idem dito. Het raakt ons op een diep innerlijk niveau. Water reflecteert en spiegelt wie we werkelijk zijn en staat daarmee ook symbool voor Zelfreflectie.

Water reinigt en maakt schoon: zowel intern als extern is water heel belangrijk voor onze gezondheid en ons leven. Al heel lang geleden, in de tijd van de Grieken en de Romeinen, wist men al dat water heilzaam was. Het baden in warm water en krachtige bronnen was een algemeen gebruik. Natuurlijke bronnen zijn het meest heilzaam omdat ze op een energetische krachtplek liggen. De energie wordt daar door het water geleid en is helend. Een aantal bronnen zijn nog steeds bedevaartplaatsen voor veel mensen die genezing willen vinden.

Boedha

De Boeddha heeft aan water een andere betekenis gegeven. Hij ziet water als één van de vier elementen waaruit de wereld bestaat (de andere drie zijn aarde, lucht en vuur). Water symboliseert samenhang en flexibiliteit. Alle materie wordt gekenmerkt door de vier elementen. Alles in het leven in de materie is voortdurend aan verandering onderhevig en vergankelijk. Water is ook terug te vinden in veel ceremonies.

In de yogafilosofie wordt water gezien als de plek waar de diepere waarden in ons leven die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Zie ook de blog over de IJSBERG