Historie Internationaal Yoga Festival

Rishikesh de oorsprong van Yoga in India

Het Internationale Yoga Festival kent haar oorsprong in 1999 in Rishikesh waar het Uttar Pradesh Toerisme in Rishikesh nog deel uitmaakte van de UP (Uttar Pradesh).

Het festival werd toentertijd door slechts een handjevol deelnemers bezocht. De Uttar Pradesh regering contacteerde Parmarth Niketan Ashram om het Internationaal Yoga Festival in de ashram te organiseren in 1999. De deelnemers verbleven in een hotel in Rishikesh, maar de yogalessen en Satsang programma’s werden in de Ashram zelf georganiseerd. De meditaties werden geïnspireerd door Pujya Shri Swami Veda Bharati ji en de Yoga Asanas door Yogacharya Shri Bharat Bhushan Ji en zijn team.

In 2000 werd de staat Uttar Pradesh in tweeën gedeeld. Rishikesh kwam onder een andere staat en et Uttaranchal Toerisme organiseerde opnieuw het International Yoga Festival in 2001 met Parmarth Niketan. Dit jaar waren er 130 deelnemers op het festival af. Vervolgens werden de klassen ook verhoogd door Parmarth Niketan in 2003 en in 2004 en werd ook de de stad Haridwar betrokken bij het festival. De sfeer was energiek en goddelijk. Meer dan 150 deelnemers kwamen hier uit meer 20 landen over de hele wereld.

Grote heiligen en yoga acharya werden hiervoor uitgenodigd en in 2005 werd het festival officieel en eervol gehuldigd door de gouverneur van Attarakhand. Het festival groeide in populariteit en in 2006 trokken er 350 yogi’s en Meesters uit de hele wereld op uit om deze happening bij te wonen. Het festival werd uitgebreid met Satsang, Lifestyle en Healing activiteiten en de laatste jaren zijn er vele elementen aan toegevoegd zoals Mantra/Kirtan zingen en Muziektherapie.

Inmiddels heeft het Internationale Yoga Festival een karakter gekregen van Meester zijn voor en door elkaar. Leerling en leermeester zijn maakt ons nederig, open, ontvankelijk en transparant, zoals een goede yogi betaamd. Het ziet er naar uit dat het festival de komende jaren nog verder in populariteit zal groeien en yoga de wereld gaat veroveren.

Bron foto: Holiday India, Haridwar Rishikesh Tourism en Internationaal Yoga Festival.org