GAIA voelt als een warm bad

Sadhaka Janny Bakker aan het woord

Mijn naam is Janny Bakker. Vanaf september 2016 volg ik met veel plezier het basisjaar van de opleiding tot Raja yoga docente bij Monique van der Heijden in Almere. Toen ik binnenkwam bij GAIA voelde dat meteen als een warm bad. De school is transparant, open, modern en eigentijds.

Als klein meisje van 12 jaar was ik al geinteresseerd in Yin/Yang en Boedha. Ben 25 jaar geleden begonnen met Hatha yoga lessen en ik heb mijzelf daar altijd prettig bij gevoeld.

Wat maakt dat ik yoga zo fijn vind?

Ik krijg les over asana’s (fysieke lichaamshoudingen) pranayama (beheersing van de adem) en leer mediteren. Dit geeft mij veel energie. Het maakt mijn spieren en gewrichten soepeler en ik heb geleerd spanningen los te laten. Fysiek en mentaal voel ik mij hierdoor sterker.

De boeken die ik lees zijn Yoga Dipika en de Yoga sutra’s van Patanjali (het 8-voudige pad). De yama’s en nyama’s ofwel to do en not to do, klesha’s, citta vrrti nirohdah, de sanskriet woorden en de betekenis daarvan maar vooral het begrip. Het is heel belangrijk voor mij en eigenlijk voor ieder mens  om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen.

Monique geeft heel fijn les wij hebben een leuke groep en er is veel vertrouwen, waardoor er een ongedwongen sfeer hangt. Ik verheug mij iedere week weer op de les. Ze schrijft de sanskriet woorden op een flipover en spreekt ze met ons uit tijdens de beoefening ervan. Ook hebben wij elkaar inmiddels al les gegeven in het basisjaar. Spannend en leuk was dat! Het leren gaat voor mij als vanzelf. Natuurlijk moet jeZelf de intrinsieke motivatie hebben om het te willen doen.

Deze energie neem ik mee voor mijn gezin en werk, mijn gezin, 2 mooie lieve dochters en man zijn belangrijk voor mij, ik werk als receptioniste bij het Waterschap met veel plezier, voel mij op mijn werk maatschappelijk betrokken.

Ben serieus aan het overwegen om naast mijn parttime baan bij het Waterschap Yoga, ook yogadocente te worden. Yoga is m.i. voor alle mensen. En voor mij het heerlijke gevoel dat ik graag wil overdragen. Eigenlijk moet het normaal worden dat wij iedere dag de zonnegroet (surya namaskar) gaan doen.

Wanneer ik met familie, collega’s en vrienden over yoga praat dan reageren de meeste mensen enthousiast. Ik zie dan ook een kentering van reacties ten opzichte van 25 jaar geleden. Yoga geeft mij persoonlijk, veel rust, liefde, vrede en wijsheid en dat is waar wij allemaal op zoek zijn in deze hectische maatschappij.

Namasté

Janny Bakker

Het licht in mij is het licht in jou