Yoga uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed

Yoga Cultuur versus Natuur

Yoga is door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed uitgeroepen. Dat is een mooie ontwikkeling. “De filosofie achter de oude praktijk van yoga in India heeft veel aspecten van de Indiase samenleving beïnvloed”, zo luidt VN-organisatie voor wetenschap en cultuur.

Volgens Unesco beoefenen mensen van alle leeftijden yoga, zonder onderscheid van geslacht, klasse of religie. “Het combineert houdingen, meditatie, een gecontroleerde ademhaling, het opzeggen van woorden en andere technieken om het individu te doen ontplooien, pijnen te verzachten en een staat van bevrijding te bereiken”, luidt het.

De relatie cultuur en natuur is altijd al een spannende relatie geweest. In de opvoeding van onze kinderen, in het verbouwen van groentes, in het omgaan met onze tuin, maar ook in de wereld van Yoga.

Als je dieper nadenkt over de vraag of Yoga nu Cultuur of Natuur is, kun je behoorlijk vastlopen. Yoga is niet eens meer een subcultuur, maar eerder een brede beweging. Deze beweging is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De beweging van yoga door de samenleving heen kun je cultuur noemen, maar als je de uitwerking van yoga in je fysieke lichaam en in je mind beleefd, dan is dat natuur.

We ervaren onze eigen natuur tijdens onze yoga beoefening. Ons fysieke lichaam, de adem, ons denklichaam. En dan hebben we ook nog een intellectueel lichaam en een lichaam dat gemaakt is van gelukzaligheid. Ook onze seksualiteit staat in direct verband met ons natuur.

Yoga is hard op weg om Cultuur en Natuur diep met elkaar te verbinden, samen te smelten en de wereld te veroveren!

Laten we allemaal Meester worden over onze ware natuur

Wij mensen zijn allemaal voortgekomen uit de natuur, worden gevoed door de natuur, voedsel door moeder aarde, we drinken water dat uit de hemel valt en we ademen de lucht ons gegeven door God. Ondertussen vormen we bonnen onze leefwijze ook veel verschillende culturen. In groepen, in je werk, met vrienden, politiek.

Het gaat er om dat we de Cultuur waar we deel van uitmaken met alle beinvloeding van dien kunnen verbinden met onze innerlijke ware natuur, ons ware zelf.

Als dat lukt, is dat een quantumprong in onze evolutie naar hoger bewustzijn.

Bronvermelding: deel van de tekst is geschreven door Jacqueline Pompe gepubliceerd door Ikkiesnatuurlijk.