De Upanishads

De Upanishads door Wim van de Laar

 

Dit boek is geschreven in 2002 toen ik, in mijn kabbalistische centrum YAMAH, bijbel-cursussen gaf. Het is een analytische en kritische uitwerking van het bijbelboek Genesis met name de eerste zes hoofdstukken. Dit boek geeft een unieke kijk op de oude bijbelteksten vanuit een totaal ander en nieuw gezichtspunt. Vooral het psychologische facet wordt hierin op een verrassende manier behandeld.
Upanishads maken deel uit van de Veda’s en behoren daarmee tot de heiligste der hindoegeschriften. Ze speelden een hoofdrol in de ontwikkeling van de Indiase filosofie. Dit boek is een goed leesbare vertaling – op basis van ± 15 Engelse vertalingen! – van achttien Upanishads, echter niet vertaald vanuit het Sanskriet. De vertaler is yogadeskundige en docent. De zeggingskracht van de termen, beelden en uitdrukkingen wordt door deze populariserende vertaling voortreffelijk overgebracht, maar voor een diepere tekstanalyse is deze vertaling ongeschikt. Naast de Veda’s en Brahmana’s maken de Upanishads, die de basis vormen voor de Indiase filosofie, deel uit van de z.g. ‘geopenbaarde hindoeïstische literatuur’.

GAIA House of Yoga gebruikt de Vedische gechriften in de opleiding tot Raja Yogadocent. Het is een belangrijk document in de yogafilosofie en door Wim van de Laar zeer toegankelijk leesbaar gemaakt! Voor een ieder die meer wil weten over de achtergrond van yoga een aanrader!