Ayurveda

Wat is Ayurveda binnen de Yoga traditie?

Ayurveda betekent ‘kunst van leven’ en vinden we vaak terug in de alternatieve geneeskunst. Ayurveda is op zichzelf geen geneeswijze maar een manier van leven die genezing brengt en helend werkt op lichaam, geest en ziel.

Ayurveda is dus een levenswijze met één heel simpel doel: Gelukkig zijn. Als je gelukkig bent, staat dat synoniem aan Gezond zijn.

Leven volgens de principes van de Ayurveda is een andere manier van leven. Je gaat je zintuigen meer en meer gebruiken en steeds verder verfijnen. Binnen de yoga werken we hier ook aan. Aandachtig zijn en leren onze zintuigen naar binnen te richten (pratyahara) en subtieler te gebruiken, zodat we goed kunnen observeren hoe het met ons gaat.

Ayurveda gaat over het zuiveren van jezelf in totale harmonie met de natuur. En dat kan alleen als je je voeding aanpast aan wie jij werkelijk bent en wat je daadwerkelijk nodig hebt en niet nodig hebt.

Als je je daarvan bewust wordt kun je je levensstijl gaan aanpassen in overeenstemming met jouw dosha’s. (zie blog over dosha’s)

Ayurveda is een discipline van de Upaveda of “extra kennis” vanuit de Vedische traditie. De oorsprong van Ayurveda komt dan ook uit India.

In de Ayurvedische keuken en geneeswijzen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kruiden en mineralen. De Ayurvedische keuken is een natuurlijke,  biologische en eerlijke manier van koken die afgestemd is op jouw persoonlijke samenstelling.

De ayurvedische keuken is echter niet geheel vegetarisch zoals vaak wordt verondersteld. Dierlijke producten zoals melk, boter en yoghurt worden ook gebruikt in een aantal Ayurvedische preparaten.